MOSH NAVLARINING DUKKAK UZUNLIGIGA EKISH MUDDATLARINING TA’SIRINI O’RGANISH - Babadjanova Nadira Madiyarovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Dukkak uzunligi mosh ekinlarida hosildorlikning muhim ko’rsatkichlaridan biri, shuningdek ekish muddatlari xam o’simlikning o’sishi, rivojlanishi va hosildorligiga ta’sir qiladi.Tajribada moshning Durdona va Radost navlari 3 takrorlanishda, 3 xil muddatda: Aprel oyining uchinchi dekadasi, May oyining birinchi va ikkinchi dakadalarida asosiy ekin sifatida ekilgan. Xar bir variantdan 10tadan dukkak uzunliklari o’lchanib, o’rtacha ko’rsatkichlar solishtirilgan. Dastlabki natijalarga ko’ra Durdona navida Aprelni uchinchi dekadasida ekilgan namunalarda dukkak uzunligi eng yuqori 9.92 sm bo’lgan, eng past ko’rsatkich 8.10sm Radost navida Mayning birinchi dekadasida ekilganda kuzatilgan.