YUZNING O’RTA SOHASIDAGI KENG NUQSONLARNI YOPISHDA KOMBINATSIYALANGAN PLASTIKA USULLARINING KLINIK SAMARADORLIGI - Donoboyev Sh.B.; Ganiev A.A.; Egamberdiyev S.K. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya Ushbu maqolada yuzning o’rta sohasidagi keng intraoperatsion nuqsonlarni (> 2 sm²) yopishda kombinatsiyalangan plastika usullarining klinik natijalari tahlil qilingan. 2020–2024 yillar oralig’ida klinikada davolangan 86 nafar bemor retrospektiv va prospektiv usullarda o’rganilgan. Natijalar shuni ko’rsatadiki, nuqson xususiyatlarini hisobga olgan holda tanlangan kombinatsiyalangan yondashuv asoratlar darajasini 64,3% ga kamaytiradi, estetik qoniqarlilik indeksini esa 78,4% ga oshiradi (p<0,01). Ishlab chiqilgan qaror qabul qilish algoritmi amaliy plastik jarrohlik amaliyotida standartlashtirilgan protokol sifatida tavsiya etiladi.