YUZNING O`RTA SOHASIDAGI INTRAOPERTASION NUQSONLARNI YOPISHDA MAHALLIY LAXTAKLAR SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Donoboyev Sh.B.; Ganiev A.A.; Egamberdiyev S.K. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Kirish- Yuzning o’rta sohasi — estetik va funksional jihatdan eng murakkab anatomik mintaqalardan biri bo’lib, bu yerda burun, lablar, pastki qovoq, yonoq va nazolabiyal burmalar yagona tizimni tashkil etadi. Ushbu sohada olib boriladigan jarrohlik aralashuvlari — xususan, teri saratoni, bazalioma, skvamozellyulyar karsinoma va travmatik zararlanishlarda radikkal rezektsiyalar — nafaqat keng nuqsonlarni, balki intraoperatsion davr mobaynida to’qimalarning rezonansli tanqisligini keltirib chiqaradi.Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlariga ko’ra, yuz sohasidagi teri saratoni kasallikligi yiliga 100 000 aholiga 20–40 holat tashkil etib, so’nggi o’n yilda bu ko’rsatkich 30 foizga oshgan (WHO, 2023). O’zbekistonda ham teri onkologik kasalliklari kuzatilishining o’sishi qayd etilmoqda, bu esa plastik rekonstruktiv jarrohlik sohasida innovatsion yondashuvlarga talabni kuchaytirmoqda.Intraoperatsion nuqson — jarrohlik aralashuvi davomida to’qima olib tashlangandan so’ng hosil bo’lgan defekt bo’lib, uning plastikasini to’g’ri rejalashtirish funksional tiklanish, infeksion asoratlarning oldini olish va estetik natijani ta’minlash nuqtai nazaridan hal qiluvchi ahamiyatga ega. Shunga qaramay, O’zbekiston tibbiy amaliyotida nuqdon o’lchami, joylashuvi va to’qima sifatiga asoslangan standartlashtirilgan algoritm hali yaratilmagan.