10 KV HAVO LINIYALARIDAGI ENERGIYA ISROFLARINI KAMAYTIRISHNING ZAMONAVIY USULLARI - Bobomurodov Bahrom Bobir o‘gʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada 10 kV kuchlanishli havo elektr uzatish liniyalarida energiya isroflarining yuzaga kelish sabablari, ularning elektr ta’minoti tizimi samaradorligiga ta’siri hamda energiya yo‘qotishlarini kamaytirishning zamonaviy usullari yoritilgan. Elektr energiyasini uzatish jarayonida yuzaga keladigan texnik yo‘qotishlar elektr ta’minoti korxonalarining iqtisodiy ko‘rsatkichlariga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli energiya samaradorligini oshirish va yo‘qotishlarni kamaytirish bugungi kunda elektr energetika sohasining eng muhim vazifalaridan biri hisoblanadi. Maqolada tarmoqlarni modernizatsiya qilish, zamonaviy uskunalardan foydalanish, reaktiv quvvatni kompensatsiya qilish va elektr tarmoqlarini raqamlashtirish orqali energiya isroflarini kamaytirish masalalari ko‘rib chiqilgan.