QO’SHMA GAPLARNING TARIFI VA TASNIFI. QO’SHMA GAP TURLARI - Usmonova Xurshida Aybekovna; Bozorboyeva Dilshoda Abduqayum qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada qo‘shma gaplarning grammatik tabiati, ta’rifi, tuzilish xususiyatlari va tasnifi yoritiladi. Qo‘shma gapning sodda gapdan farqli jihatlari, uning tarkibiy qismlari hamda mazmuniy va grammatik munosabatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, qo‘shma gaplarning bog‘langan qo‘shma gap, ergashgan qo‘shma gap va bog‘lovchisiz qo‘shma gap kabi asosiy turlari haqida ma’lumot beriladi. Har bir turning o‘ziga xos grammatik belgilari, bog‘lanish vositalari va nutqdagi vazifalari misollar asosida tushuntiriladi. Qo‘shma gaplarni o‘rganish o‘quvchilarning sintaktik bilimlarini mustahkamlash, fikrni aniq va mantiqiy ifodalash ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etadi.