SHAXSIY HUQUQ VA ERKINLIKLARNI TA’MINLASH, UNING XALQARO VA MILLIY DARAJADAGI PRINSIP VA NORMALARI - Jo‘rayev Asadbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Akstrakt: Ushbu maqolada inson huquqlari va erkinliklarini ta’minlashning O‘zbekiston Respubliksidagi konstitutsiyaviy-huquqiy mexanizmlari haqida so‘z yuritiladi. Bunda asosan shaxsiy huquqlar masalasiga e’tibor qaratilgan. Rivojlangan Germaniya Federatsiyasida insonning shaxsiy huqularini ta’minlash maqasadida asosiy qonuniga kiritilgan moddalar va ularning O‘zbekiston Respublikasining yangi tahrirdagi konstitutsiyasidagi shaxsiy huquq va erkinliklar haqidagi moddalari bilan solishtiriladi. Bundan tashqari, xalqaro huquqning umume’tirof etilgan normalarida shaxsiy huquqlar va uni ta’minlashning xalqaro standardlari haqida davlat boshqaruvi huquqi ta’lim yo‘nalishi bo‘yicha atroflicha muhokama qilinadi.