SUN’IY INTELLEKT VA NEYRON TARMOQLAR YORDAMIDA IQTISODIY PROGNOZLASH - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada sun’iy intellekt va neyron tarmoqlar yordamida iqtisodiy prognozlashning nazariy asoslari va amaliy qo‘llanilishi tizimli ravishda yoritilgan. An’anaviy ekonometrik usullar (ARIMA, VAR) va zamonaviy chuqur o‘rganish arxitekturalari (LSTM, GRU, Transformer, hybrid modellar) taqqoslanadi. Neyron tarmoqlarning o‘ziga xos xususiyatlari — nochiziqlilikni modellashtirish, uzoq muddatli bog‘liqliklarni o‘rganish va katta hajmli ma’lumotlar bilan ishlash qobiliyati batafsil tahlil qilingan. O‘zbekiston iqtisodiyoti ma’lumotlari asosida YaIM, inflyatsiya va valyuta kursini LSTM modeli yordamida prognozlash natijalari keltirilgan. Maqola ilmiy tadqiqotchilar, iqtisodchilar va davlat siyosati ishlab chiqaruvchilari uchun mo‘ljallangan.