KRIPTOAKTIVLAR (BITCOIN, ETHEREUM) NARXINING MATEMATIK MODELLARI VA VOLATILLIK TAHLILI - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada kriptoaktivlar (Bitcoin va Ethereum) narxining matematik modellari va volatillik tahlili tizimli ravishda yoritilgan. Stokastik differensial tenglamalar (Geometrik Brown harakati, sakrash-diffuziya modellari, Heston modeli), GARCH turkum modellari (GARCH, EGARCH, GJR-GARCH, FIGARCH), fraktal tahlil (Hurst ko‘rsatkichi, fraksional Brown harakati) va sun’iy intellekt usullari (LSTM, Transformer) batafsil tahlil qilingan. Bitcoin va Ethereum narxining asosiy statistik xususiyatlari (og‘ir quyruqlilik, volatillik klasterlashuvi, uzluksiz va sakrash komponentlari) o‘rganilgan. O‘zbekiston misolida kriptoaktivlar bo‘yicha huquqiy bazaning rivojlanishi va mumkin bo‘lgan iqtisodiy ta’sirlari baholangan. Maqola ilmiy tadqiqotchilar, moliyachilar va raqamli iqtisodiyot mutaxassislari uchun mo‘ljallangan.