YASHIL IQTISODIYOT VA KARBON IZINI KAMAYTIRISHNING MATEMATIK MODELLARI - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada yashil iqtisodiyot va karbon izini kamaytirishning matematik modellari tizimli ravishda yoritilgan. Ekologik Kuznets egri chizig‘i (EKC), optimal karbon solig‘i modellari (Ramsey tipidagi), DSGE modellarining ekologik kengaytmasi, stokastik diffuziya modellari va chiziqli dasturlash asosidagi resurs-texnologiya modellari batafsil tahlil qilingan. Karbon emissiyasi va iqtisodiy o‘sish o‘rtasidagi bog‘liqlik, dekarbonizatsiya strategiyalari, qayta tiklanuvchi energiya manbalarining iqtisodiy samaradorligi o‘rganilgan. O‘zbekiston iqtisodiyoti ma’lumotlari asosida EKC parametrlari baholangan, karbon emissiyasini kamaytirish bo‘yicha prognozlar va siyosat tavsiyalari ishlab chiqilgan. Maqola ilmiy tadqiqotchilar, ekologik iqtisodchilar va davlat siyosati ishlab chiqaruvchilari uchun mo‘ljallangan.