MIGRATSIYA VA REMITTANSLARNING MAKROIQTISODIY TA’SIRI: MATEMATIK MODELLAR - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada migratsiya va remittanslarning makroiqtisodiy ta’sirini matematik modellashtirishning nazariy va amaliy asoslari tizimli ravishda yoritilgan. Migratsiyaning gravitatsion modeli, remittanslarni belgilovchi omillar modellari (tortish va itarish omillari), makroiqtisodiy ta’sirni baholash uchun VAR, SVAR, DSGE va panel ma’lumotlar modellari batafsil tahlil qilingan. Remittanslarning YaIM, iste’mol, investitsiyalar, valyuta kursi va kambag‘allikka ta’siri o‘rganilgan. O‘zbekiston iqtisodiyoti ma’lumotlari asosida remittanslar oqimining asosiy yo‘nalishlari va ularning makroiqtisodiy ko‘rsatkichlarga ta’siri empirik baholangan. Maqola ilmiy tadqiqotchilar, iqtisodchilar va davlat siyosati ishlab chiqaruvchilari uchun mo‘ljallangan.