АBU HOMID G‘АZZOLIYNING “KIMYOYI SАODАT” АSАRIDАGI SАODАT KIMYOSI TА’RIFI - Nurmuhаmmedov Dinmuhаmmаd Аkmаl о‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abu Homid G‘azzoliyning “Kimyoyi saodat” asarida ilgari surilgan saodat konsepsiyasi va uning mohiyati tahlil qilinadi. Asarda insonning haqiqiy saodatga erishish yo‘li qalbni poklash, nafsni tarbiyalash, ma’rifat va ilohiy haqiqatni anglash bilan bog‘liq holda yoritilgan. Tadqiqot davomida G‘azzoliyning saodat haqidagi qarashlari, uning tasavvufiy-falsafiy asoslari hamda inson kamolotidagi o‘rni o‘rganiladi. Shuningdek, “saodat kimyosi” tushunchasining mazmuni, uning axloqiy va ma’naviy tarbiya bilan bog‘liqligi manbashunoslik va matnshunoslik nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Tadqiqot natijasida G‘azzoliy ta’limotida saodatning insonni komillikka yetaklovchi asosiy omillardan biri ekanligi ilmiy jihatdan asoslab beriladi.