KUN MAVZUSI: YOSHLAR ORASIDA SUN’IY INTELLEKTDAN FOYDALANISH MAS’ULIYATI - Javlonbek ABDUMALIKOV (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Zamonaviy dunyoda sun’iy intellekt inson hayotining deyarli barcha sohalariga kirib keldi. Ta’lim, tibbiyot, biznes, san’at va hatto kundalik muloqotda ham bu texnologiyalardan keng foydalanilmoqda. Ayniqsa, yoshlar bu jarayonning eng faol ishtirokchilariga aylangan. Ammo texnologiyaning rivojlanishi bilan birga, undan foydalanish mas’uliyati ham ortib bormoqda. Sun’iy intellekt nafaqat imkoniyat, balki ehtiyotkorlik va ongli yondashuvni talab qiladigan vositadir. Bugungi kunda talabalar SI yordamida tezkor ma’lumot olish, matn yozish, tarjima qilish va murakkab masalalarni yechishda foydalanmoqda. Bu esa vaqtni tejash va samaradorlikni oshirishga xizmat qiladi. Biroq, shu bilan birga, bilimni “tayyor holda olish” odatga aylanib qolsa, bu yoshlarning ijodiy va tanqidiy fikrlashiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin.