O‘ZBEK TILIDAGI TOPONIMLARNING MORFOLOGIK TUZILISHI - O‘tkir Burxonov; Abduvoseyeva Nozanin (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola oʻzbek tilidagi toponimlarning morfologik tuzilishini oʻrganadi, geografik nomlarni shakllantiruvchi, soʻz yasash va grammatik elementlarga eʼtibor qaratadi. Oʻzbek toponimlari mintaqaning tarixiy, madaniy va lingvistik rivojlanishini aks ettiradi va koʻpincha qadimgi leksik qatlamlarni saqlab qolgan. Maqolada oʻzbek joy nomlarining asosiy morfologik komponentlari, jumladan, qoʻshimchalar, qoʻshma otlar va oʻzlashtirilgan elementlar tahlil qilinadi. Shuningdek, morfologik tuzilishning semantik maʼnoga qanday hissa qoʻshishini koʻrsatib, sodda va qoʻshma toponimlar ham oʻrganiladi. Tavsif va qiyosiy usullarni qoʻllash orqali tadqiqot oʻzbek toponimiyasida til, madaniyat va geografiya oʻrtasidagi oʻzaro taʼsirni ochib beradi. Topilmalar etnolingvistika, tarixiy tilshunoslik va onomastika sohalariga hissa qoʻshadi va lingvistik xaritalash, madaniy tadqiqotlar va taʼlim uchun juda muhim ahamiyat kasb etadi.