MATRITSALAR VA DETERMINANTLAR - Ashurov Baxtiyor (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada matritsalar va determinantlar mavzusining nazariy asoslari, matematik fanlar tizimidagi o‘rni hamda amaliy qo‘llanish sohalari yoritilgan. Matritsalar zamonaviy matematikaning eng muhim tushunchalaridan biri bo‘lib, ular yordamida ko‘plab algebraik, iqtisodiy, texnik va axborot texnologiyalariga oid masalalar samarali hal etiladi. Determinant tushunchasi esa matritsalar nazariyasining ajralmas qismi sifatida qaraladi va chiziqli tenglamalar sistemasining yechimga ega yoki ega emasligini aniqlashda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada matritsalarning asosiy turlari, ularning xossalari, determinantlarning matematik mohiyati, tarixiy rivojlanishi hamda turli fan va texnologiyalardagi qo‘llanilish jihatlari tahlil qilingan. Shuningdek, matritsalar va determinantlarni o‘qitishning didaktik ahamiyati, talabalarda mantiqiy fikrlashni rivojlantirishdagi o‘rni ham ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari mazkur mavzuning matematik ta’lim tizimidagi dolzarbligini va uning amaliy qiymatini yana bir bor tasdiqlaydi.