EHTIMOLLAR NAZARIYASI - Ashurov Baxtiyor (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada ehtimollar nazariyasining shakllanish tarixi, nazariy asoslari, zamonaviy ilm-fan taraqqiyotidagi o‘rni hamda amaliy qo‘llanilish yo‘nalishlari tahlil qilinadi. Ehtimollar nazariyasi tasodifiy hodisalarni matematik jihatdan tavsiflash va ularning sodir bo‘lish qonuniyatlarini aniqlashga xizmat qiluvchi fundamental fan sifatida qaraladi. Tadqiqot davomida ehtimol tushunchasining mohiyati, tasodifiy hodisalar klassifikatsiyasi, statistik fikrlashning rivojlanishidagi o‘rni hamda iqtisodiyot, sug‘urta, tibbiyot, axborot texnologiyalari va sun’iy intellekt tizimlaridagi amaliy ahamiyati o‘rganildi. Shuningdek, ehtimollik yondashuvining zamonaviy ilmiy tadqiqotlar metodologiyasidagi roli va ta’lim tizimidagi ahamiyati yoritildi. Olingan natijalar ehtimollar nazariyasining nafaqat matematik fanlar orasida, balki inson faoliyatining turli sohalarida ham muhim ilmiy vosita sifatida xizmat qilishini ko‘rsatadi.