KOMPLEKS SONLAR NAZARIYASI - Ashurov Baxtiyor (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada kompleks sonlar nazariyasining shakllanish tarixi, matematik mohiyati, ilmiy rivojlanish bosqichlari hamda zamonaviy fan va texnologiyalardagi o‘rni tahlil qilinadi. Kompleks sonlar dastlab haqiqiy sonlar doirasida yechimga ega bo‘lmagan algebraik masalalarni hal qilish zarurati natijasida paydo bo‘lgan bo‘lsa, keyinchalik ular mustaqil va keng qamrovli matematik yo‘nalishga aylandi. Tadqiqot davomida kompleks sonlarning matematik tafakkur rivojlanishidagi ahamiyati, ularning geometriya, fizika, elektrotexnika, signal qayta ishlash, kvant mexanikasi hamda zamonaviy axborot texnologiyalaridagi qo‘llanilish imkoniyatlari o‘rganildi. Shuningdek, kompleks sonlar nazariyasining ilmiy abstraksiya va modellashtirish jarayonlaridagi roli yoritildi. Olingan natijalar kompleks sonlar nazariyasining zamonaviy matematika va texnologik taraqqiyotning muhim nazariy asoslaridan biri ekanligini ko‘rsatadi.