JURNALIST SURISHTIRUVI OLIB BORISH METODIKASI - G‘aniyeva Mehrangiz (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu matnda jurnalist surishtiruvi jarayonida axborot manbalari bilan ishlashning o‘ziga xos uslubiy va xavfsizlik jihatlari yoritilgan. Xususan, asabiy holatda bo‘lgan guvohlar bilan "ovozni yozib olmasdan" (off the record) suhbatlashish sirlari, respondent anonimligini ta’minlash hamda to‘plangan audio, video va hujjatli materiallarni ishonchli saqlash choralariga to‘xtalib olingan. Shuningdek, surishtiruv materiallarini tahririyatga taqdim etishdagi risklar—vaqt, mablag‘ sarfi hamda yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan huquqiy (sud) nizolar tahlil qilingan. Matbuotdagi ochiq ma’lumotlar (OSINT) va rasmiy statistikalar surishtiruv uchun boshlang‘ich nuqta bo‘la olishi ko‘rsatib berilgan. Hujjatlarning tasnifi (yozma, ovozli, tasviriy) keltirilib, ularning haqiqiyligini tekshirishda fakt va fikrni farqlash hamda birlamchi-ikkilamchi manbalarni aniqlashning muhim mezonlari bayon etilgan.