JURNALIST SURISHTIRUVIDA AXBOROT IZLASHNING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - G‘aniyeva Mehrangiz (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya Ushbu maqolada jurnalistika janrlari ichida eng murakkab va mas’uliyatli yo‘nalish hisoblangan jurnalist surishtiruvida axborot izlash, to‘plash va manbalar bilan ishlashning o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilingan. Muallif surishtiruv jarayonida foydalaniladigan manbalarni tasniflab, ochiq va yashirin ma’lumotlar bazasi, rasmiy idoralar hamda guvohlar bilan ishlash strategiyalarini yoritib beradi. Maqolada jurnalist surishtiruvining bosqichlari (rejalashtirish, dalillar bazasini shakllantirish, huquqiy ekspertiza va h.k.) va hujjatlarning haqqoniyligini tekshirish mezonlari batafsil ko‘rsatilgan. Shuningdek, AQShning mashhur "Boston Globe" gazetasidagi ("Spotlight" jamoasi) tarixiy surishtiruv jarayoni misolida faktlarni tizimlashtirish va zanjirli tahlil uslublarining amaliy ahamiyati ochib berilgan.