ZAMONAVIY KASB-HUNAR TANLASHDA O‘TISH DAVRI INQIROZLARINI QANDAY YENGISH MUMKIN? - Ro‘ziyeva Sarvinoz Bekmurod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada zamonaviy kasb-hunar tanlash jarayonida o‘smirlik va o‘tish davri inqirozlari asosiy muammo sifatida tadqiq etiladi, ularni engish yo‘llari chuqur tahlil qilinadi. Kasb tanlash jarayonida mavjud psixologik va ijtimoiy to‘siqlar, jamiyat va oila ta’siri, zamonaviy dunyoda kasb-hunarlarning tubdan yangilanishi, yoshlarning hayotiy strategiyalarini shakllantirishdagi muammolar ko‘rib chiqiladi. Maqolada yoshlarning kasbga oid qarorlarida motivatsiyani kuchaytirish, mustaqil fikrlash va o‘z-o‘zini rivojlantirish usullari, kasb tanlashdagi muhit va shaxsiy xususiyatlarning ahamiyati, oila, maktab va jamiyatning o‘rni, mavjud inqirozlarning psixologik ildizlari va ularni bartaraf etish mexanizmlari keng yoritiladi. Xulosa qismida zamonaviy kasb tanlashda inqirozlarni yengish uchun psixologik barqarorlik, motivatsiya, bilim, amaliy ko‘mak va atrof-muhitning ijobiy ta’siri asosiy vosita sifatida ta’kidlanadi.