KICHIK MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARDA KASBIY QIZIQISHLARNI QANDAY UYG‘OTISH KERAK? - Ro‘ziyeva Sarvinoz Bekmurod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada kichik maktab yoshidagi bolalarning kasbiy qiziqishlarini erta yoshdan shakllantirish va rivojlantirish yo‘llari keng yoritiladi. Psixologik va pedagogik yondashuvlarga asoslanib, bolalarda kasbga bo‘lgan qiziqishni uyg‘otishning amaliy usullari, oilaning, maktabning va atrof-muhitning roli chuqur tahlil etiladi. Birlamchi kasbiy motivatsiyaning shakllanish bosqichlari, bolaning shaxsiy xususiyatlari va ehtiyojlarini inobatga olgan holda individual yondashuvlar, kasb olamiga doir dastlabki sinov va mashg‘ulotlarning ahamiyati misollar bilan ko‘rsatiladi. Maqola oxirida bosqichma-bosqich izchil harakatlar, zamonaviy maktab va oilaning hamkorlik modeli hamda kasbiy orzularga yetaklovchi asosiy usullar xulosa sifatida jamlangan.