IMOM BUXORIYNING “AL-JOME’ AS-SAHIH” VA “ADAB AL-MUFRAD” ASARLARIDAGI MUARRAB (O‘ZLASHMA) LEKSIKA VA ULARNING LISONIY-SEMANTIK TABIATI - Ermatova Zulfiya Abdug‘aniyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada buyuk muhaddis Imom Buxoriyning “Al-Jome’ as-sahih” va “Adab al-mufrad” asarlari matnlarida uchraydigan muarrab, ya’ni arab tiliga o‘zga tillardan o‘zlashgan leksik qatlamning lisoniy-semantik tabiati qiyosiy tadqiq etiladi. Islomning ilk asrlaridagi ijtimoiy-siyosiy va madaniy munosabatlar natijasida arab tiliga fors, rum, habash va suryoniy tillaridan kirib kelgan so‘zlarning hadis matnlarida qo‘llanilishi, ularning fonetik va morfologik transformatsiyalari klassik leksikografik manbalar asosida tahlil qilinadi. Maqolada muarrab so‘zlarning hadis matnshunosligi va terminologiyasidagi konseptual o‘rni hamda ushbu lisoniy hodisaning arab tili boyishi va rivojlanishidagi ahamiyati ilmiy asoslab beriladi.