LALMI YERLARNI MONITORING QILISHDA MASOFADAN ZONDLASH VA GAT TEXNOLOGIYALARINI QO‘LLASH (QASHQADARYO VILOYATI LALMIZORLARI MISOLIDA) - TO‘RAYEVA NIGORA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyati lalmi yerlarining holatini monitoring qilish va ulardagi o‘zgarishlar dinamikasini aniqlashda masofadan zondlash (MZ) hamda geografik axborot tizimlari (GAT) texnologiyalarining ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida sun’iy yo‘ldosh ma’lumotlari, geodezik o‘lchov natijalari va ArcGIS dasturiy vositalaridan foydalanilgan. Lalmi yerlarning fazoviy holatini baholash, yer resurslaridan samarali foydalanish hamda tuproq degradatsiyasi jarayonlarini aniqlash imkoniyatlari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari lalmi hududlarda monitoring tizimini takomillashtirish va yer resurslarini boshqarishda zamonaviy texnologiyalarning samaradorligini ko‘rsatadi.