ZEBO G‘ANIYEVA: IKKINCHI JAHON URUSHI FRONTIDAGI O‘ZBEK AYOL JASORATI TIMSOLI - Qutbiddinova Nasiba Sayfiddin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqolada Ikkinchi Jahon urushida frondda xizmat qilgan ham O’zbek ham Ozarbayjon millatiga mansub harbiy xizmatchi bo’lgan mard jasur qiz Zebo G’aniyevaning hayoti va faoliyati keng yoritilgan. Zebo G’aniyevaning urush davridagi frondda razvedkachi, snayber, radiooperator sifatidagi faoliyati va uning shaxsiy hayoti, ayol bo’la turib ko’rsatgan matonati yoritilgan. Zebo G’aniyeva ota-onasi tirik bo’la turib yetim qolganligi, bunday vaziyatda ruhan cho’kib qolmasdan o’z ustida ishlab teatr san’ati, tarix, sharqshunoslik, fanlari bo’yicha professor darajasiga ham erishadi. Davlat tomonidan xizmatlari uchun tantanali rag’batlantirilib mukofotlarga ega bo’ladi.