KATTA YOSHLARDA QIZAMIQDAN KEYIN RIVOJLANUVCHI PNEVMONIYANING KLINIK-LABORATOR TAVSIFI - Mirzoyeva Mexriniso Rizoyevna; Boltaboyeva Dilrabo Imomali qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Qizamiq dunyo miqyosida dolzarbligicha qolayotgan yuqori kontagioz virusli kasalliklardan biri hisoblanadi. So‘nggi yillarda qizamiq bilan kasallanish holatlarining ortishi natijasida uning asoratlari, xususan pnevmoniyaning uchrash chastotasi ham ortib bormoqda. Katta yoshli bemorlarda qizamiqdan keyingi pnevmoniya kasallikning eng og‘ir va hayot uchun xavfli asoratlaridan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada katta yoshli bemorlarda qizamiqdan keyin rivojlanuvchi pnevmoniyaning klinik belgilari, laborator ko‘rsatkichlari, patogenetik xususiyatlari va diagnostik mezonlari tahlil qilindi. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, qizamiqdan keyingi pnevmoniya yuqori isitma, nafas yetishmovchiligi, intoksikatsiya sindromi hamda qon tahlillaridagi yallig‘lanish belgilarining yaqqol namoyon bo‘lishi bilan tavsiflanadi. Kasallikni erta aniqlash va o‘z vaqtida davolash og‘ir asoratlar hamda letallik darajasini kamaytirishda muhim ahamiyat kasb etadi.