O‘QUVCHILAR ORASIDA TENGDOSHLARIGA NISBATAN RIVOJLANISHDAN ORTDA QOLISH HOLATLARINING ASOSIY SABABLARI, HOLATNI ERTA ANIQLASH VA BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Karabayeva Muxabbat Yergashevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada o‘quvchilar orasida tengdoshlariga nisbatan rivojlanishdan ortda qolish holatlarining asosiy sabablari, ularni erta aniqlashning psixologik- pedagogik jihatlari hamda bartaraf etish yo‘llari yoritilgan. Bolalarning jismoniy, intellektual, nutqiy va ijtimoiy-emotsional rivojlanishidagi kechikishlar ularning ta’lim jarayoniga moslashuvi va shaxsiy kamolotiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Maqolada rivojlanishdagi orqada qolish holatlarini aniqlash, diagnostika qilish va korreksion-rivojlantiruvchi ishlarni tashkil etish masalalari tahlil qilingan.