KOMPYUTER TARMOQLARINING RIVOJLANISHI VA ULARNING TA’LIMDAGI AMALIY AHAMIYATI - Haqqulov Ibragim Qahromon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy maqolada kompyuter tarmoqlari va internet texnologiyalarining zamonaviy ta’lim jarayonidagi o‘rni hamda ulardan foydalanish imkoniyatlari tahlil qilingan. Tadqiqotda ta’lim tizimida tarmoq texnologiyalari asosida amalga oshirilayotgan innovatsion jarayonlar, masofaviy ta’lim, aralash ta’lim (blended learning) modeli, elektron resurslar va onlayn platformalarning ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, kompyuter tarmoqlarining o‘quvchilarda ijodiy fikrlash, mustaqil izlanish va analitik qobiliyatlarni rivojlantirishdagi ta’siri ko‘rib chiqilgan. Maqolada raqamli ta’lim muhitining xalqaro hamkorlikni kengaytirishdagi imkoniyatlari, o‘qituvchi va o‘quvchilar o‘rtasidagi samarali axborot almashinuvi, ta’lim jarayonida axborot xavfsizligini ta’minlash masalalari hamda onlayn ta’limning afzalliklari tahlil etilgan. Tadqiqotda zamonaviy axborot texnologiyalaridan oqilona foydalanish ta’lim sifatini oshirishning muhim omili ekanligi ta’kidlanib, ularni amaliyotga joriy etishda yuzaga keladigan imkoniyat va muammolar yoritilgan. Maqola ta’lim tizimini raqamlashtirish va innovatsion rivojlantirish yo‘nalishlariga bag‘ishlangan.