YOG‘ TUTGICHLARNING MATERIALLARI VA QURILISH STANDARTLARI - Obutjonova Durdona Omonjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Maqolada yog‘ tutgichlarning materiallari va ularni ishlab chiqarishda qo‘llaniladigan qurilish standartlari haqida batafsil ma’lumot berilgan. Yog‘ tutgichlar oziq-ovqat sanoati, umumiy ovqatlanish korxonalari hamda oqava suv tizimlarida yog‘ va moy qoldiqlarini ajratib olishda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada zanglamaydigan po‘lat, polietilen, shisha tolali plastmassa va beton kabi materiallarning fizik-kimyoviy xususiyatlari, mustahkamligi, korroziyaga chidamliligi hamda ekspluatatsion samaradorligi tahlil qilingan. Shuningdek, yog‘ tutgichlarni loyihalash va o‘rnatishda amal qilinadigan sanitariya, ekologik va texnik qurilish standartlari yoritilgan. Yog‘ tutgich materialini to‘g‘ri tanlash qurilmaning uzoq muddatli ishlashi, texnik xizmat xarajatlarini kamaytirishi va oqava suv tizimining samaradorligini oshirishini ko‘rsatilgan.