O’ZBEKISTONDA ICHKI VA TASHQI TURIZMNI RIVOJLANTIRISHNING ZAMONAVIY IMKONIYATLARI. - Abduraximov Mirzaraxim Ramizbek o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur maqolada O’zbekistonda ichki va tashqi turizimni rivojlantirishning mavjud imkoniyatlari, sohaning bugungi holati hamda istiqboldagi rivojlanish yo’nalishlari tahlil qilingan. Turizmning mamlakat iqtisodiyotidagi oʻrni, uning hududlar ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishiga taʼsiri va aholi bandligini taʼminlashdagi ahamiyati ilmiy jihatdan yoritilgan. Shuningdek, Oʻzbekistonning boy tarixiy-madaniy merosi, tabiiy rekreatsion resurslari hamda zamonaviy turizm infratuzilmasining ichki va xalqaro turizmni rivojlantirishdagi roli baholangan. Tadqiqot davomida turizm sohasida mavjud muammolar, jumladan, transport va mehmonxona infratuzilmasining ayrim hududlarda yetarli darajada rivojlanmagani, xizmatlar sifati hamda marketing faoliyatidagi kamchiliklar tahlil qilindi. Maqolada turizm xizmatlari sifatini oshirish, yangi turistik yoʻnalishlarni yaratish, raqamli marketing vositalaridan samarali foydalanish va xalqaro hamkorlikni kengaytirish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari Oʻzbekistonda turizm sohasining raqobatbardoshligini oshirish va uning iqtisodiy samaradorligini yuksaltirishga xizmat qiladi.