MOL-MULKNI HIMOYA QILISH VA USHLAB TURISHDA KUCH ISHLATISH - Eshov Namoz Sanoqulovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada fuqarolik huquqida muhim institutlardan biri bo‘lgan mol-mulkni ushlab turish (retention) mexanizmi hamda uni amalga oshirish jarayonida kuch ishlatishning huquqiy asoslari tahlil qilinadi. Mol-mulkni ushlab turish kreditorning qarzdor tomonidan bajarilmagan majburiyatni ta’minlash maqsadida uning mulkini qonuniy asosda vaqtincha o‘zida saqlab turish huquqi sifatida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda ushbu institutning huquqiy tabiati, qo‘llash shartlari va chegaralari yoritiladi. Shuningdek, amaliyotda yuzaga kelayotgan nizolar, xususan, kuch ishlatishning qonuniy va noqonuniy shakllari, o‘z-o‘zini himoya qilish institutining roli ham tahlil qilinadi. Maqolada kreditor va qarzdor o‘rtasidagi munosabatlarda huquqiy muvozanatni ta’minlash, huquqni muhofaza qiluvchi organlar amaliyotidagi muammolar ham ko‘rib chiqilgan. Yakunda ushbu institutni takomillashtirish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar berilgan.