YENGIL ATLETIKA-SPORT TURLARINING QIROLICHASI - Omonov Jahongir Orzumurod o’g’li.; Raimov Hamid Soativich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy tezisda yengil atletikaning jahon sport tizimidagi yetakchi oʻrni, uning "sport turlari qirolichasi" maqomiga erishishining tarixiy-ijtimoiy sabablari va zamonaviy taraqqiyot tendensiyalari tahlil qilingan. Tadqiqotda yengil atletika turlarining inson ontogenezidagi tabiiy harakatlar bilan bogʻliqligi, sportchilarning jismoniy sifatlarini rivojlantirishdagi biomexanik qonuniyatlar hamda xalqaro sport maydonidagi nufuzi tizimli yondashuv asosida yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy texnologiyalarning yengil atletika metodologiyasiga ta’siri baholangan.