SHARQ MUTAFAKKIRLARI TA’LIMOTLARIDA JAMOATCHILIK NAZORATIGA OID G‘OYALARNING AKS ETISHI - Haydarov Obid Erkinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Sharq siyosiy tafakkurining yirik vakillari – Lao Szi, Konfutsiy, Abu Nasr Forobiy, Nizomulmulk, Ibn Xaldun, Amir Temur va Alisher Navoiy – asarlarida jamoatchilik nazoratiga oid g‘oyalarning o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Mazkur mutafakkirlar asarlarida hokimiyatning xalq oldidagi mas’uliyati, fuqarolar shikoyatlarini ko‘rib chiqish, amaldorlar faoliyatini doimiy nazorat qilish, adolatli boshqaruv va davlat bilan jamiyat o‘rtasidagi o‘zaro hisobdorlik kabi zamonaviy jamoatchilik nazorati institutiga xos g‘oyalar o‘z aksini topganligi ko‘rsatiladi. Tadqiqot shuni tasdiqlaydiki, jamoatchilik nazoratining nazariy ildizlari G‘arb an’anasiga emas, balki Sharq siyosiy falsafasiga ham chuqur borib taqaladi.