“FALAKNING GARDISHI” KINOQISSASIDA IJTIMOIY DETERMINIZM VA SHAXS TANLOVI” - Jozilova Mohigul Orif qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Sharof Boshbekovning “Falakning gardishi” kinoqissasida ijtimoiy determinizm va shaxs tanlovi masalalarining badiiy talqini tahlil qilinadi. Asarda qahramonlar taqdirining shakllanishida ijtimoiy muhit, oilaviy sharoit va ma’naviy omillarning o‘rni yoritilib, ayniqsa, Shavkat obrazi misolida inson hayotida tashqi ta’sirlar hamda individual irodaning o‘zaro munosabati tadqiq etiladi. Muallifning inson va jamiyat munosabatlariga doir qarashlari qahramonlarning ruhiy kechinmalari hamda hayotiy tanlovlari orqali ochib beriladi.