BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA ILMIY SAVODXONLIKNI SHAKLLANTIRISHDA STEAM TEXNOLOGIYASINI QO‘LLASH METODIKASI - Behzodova Madinabonu Behzod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada boshlang‘ich sinfda STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) yondashuvi vositasida o‘quvchilarning ilmiy savodxonligini shakllantirish masalalari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda asosan, savodxonlik tushunchasi nafaqat o‘qish va yozish malakalari yig‘indisi sifatida, balki o‘quvchining kommunikativ, kognitiv va ijtimoiy kompetensiyalarini integratsiyalovchi murakkab pedagogik jarayon sifatida yoritiladi. STEAM ta’limi boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida mustaqil fikrlash, matnni tahlil qilish va mazmunni ongli anglash ko‘nikmalarini rivojlantirishda kompleks metodik yondashuv zarurligini ko‘rsatadi. Maqolada PISA va TIMSS kabi xalqaro baholash dasturlari talablaridan kelib chiqqan holda, kichik yoshdagi maktab o‘quvchilarining dunyoqarashini kengaytirish, ularda tanqidiy va mantiqiy fikrlashni rivojlantirish metodikasi yoritilgan. Tadqiqot doirasida Jan Piaget, Lev Vygotskiy va Jerom Brunerning kognitiv rivojlanish nazariyalari tahlil qilinib, amaliyotda STEAM yondashuviga asoslangan “5E modeli” va loyihaviy ta’lim dars ishlanmalari taklif etilgan.