ANETHUM GRAVEOLENS L VA FOENICULUM VULGARE URUG‘LARI ELEMENT TARKIBINING QIYOSIY TAHLILI - SUYUNOVA NILUFAR ISMOIL QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Anethum graveolens L. va Foeniculum vulgare Mill. urug‘larining element tarkibini qiyosiy o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning maqsadi ushbu o‘simliklar urug‘lari tarkibidagi makro va mikroelementlarni aniqlash hamda ularning miqdoriy ko‘rsatkichlarini baholashdan iborat. Tadqiqotda urug‘ namunalari zamonaviy instrumental tahlil usullari yordamida o‘rganilib, olingan natijalar qiyosiy tahlil qilindi. Natijalar Anethum graveolens va Foeniculum vulgare urug‘lari tarkibida biologik va oziqaviy ahamiyatga ega bo‘lgan bir qator elementlar mavjudligini hamda ularning miqdori o‘simlik turiga qarab farqlanishini ko‘rsatdi. Olingan ma’lumotlar ushbu o‘simliklardan farmatsevtika va oziq-ovqat sanoatida samarali foydalanish uchun ilmiy asos yaratdi.