ZAMONAVIY IMPLANTATSIYA TEXNOLOGIYALARI: BIOMATERIALLAR, OSTEOINTEGRATSIYA VA KLINIK SAMARADORLIKNING NAZARIY TAHLILI - Xudoyberdiyev Abduaziz (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklari natijasida kelib chiqadigan tish yo‘qotish muammosi jahon miqyosida keng tarqalgan bo‘lib, dental implantatsiya ushbu holatni bartaraf etishning eng ishonchli klinik yechimi sifatida tan olingan. Ushbu maqola ilmiy adabiyotlar tizimli tahlil qilish orqali zamonaviy dental implantologiyada qo‘llaniladigan biomateriallar, sirt modifikatsiyasi texnologiyalari va osseointegratsiyon mexanizmlari hamda ularning klinik samaradorligiga ta’sirini qiyosiy baholashga qaratilgan. Tahlil natijalariga ko‘ra, titan implantlar uzoq muddatli isbotlangan klinik samaradorligi bilan implantologiyaning asosiy standarti sifatida saqlansa-da, sirkoniy oksidi asosli implantlar metallga sezgirlik va estetik ko‘rsatmalar jihatidan munosib alternativaga aylanib bormoqda, zamonaviy implantologiyada klinik muvaffaqiyat uchun material va texnologiya tanlovidan tashqari, bemorlarga xos tibbiy xavf omillarini kompleks baholash va standartlashtirilgan profilaktika protokollarini joriy etish teng darajada muhim ahamiyat kasb etadi.