SADRIDDIN AYNIY IJODIDA BUXORO ADABIY MUHITINING O‘RNI - Umirqulova Muattar Eshnazarovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada atoqli adib Sadriddin Ayniy ijodida Buxoro adabiy muhitining tutgan o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Unda Buxoro adabiy muhitining shakllanish omillari, ushbu muhitning Sadriddin Ayniy dunyoqarashi, ijodiy tafakkuri va badiiy mahoratining rivojlanishiga ko‘rsatgan ta’siri yoritilgan. Shuningdek, adibning asarlarida Buxoro hayoti, ma’rifiy g‘oyalar, ijtimoiy- siyosiy jarayonlar va jadidchilik harakatining badiiy ifodalanish xususiyatlari tahlil etilgan. Tadqiqot natijasida Buxoro adabiy muhiti Sadriddin Ayniy ijodining g‘oyaviy- estetik negizini shakllantirgan muhim omillardan biri ekanligi asoslab berilgan.