NORDON NEFT FRAKSIYALARINING OLTINGUGURTLI BIRIKMALARI ASOSIDA KORROZIYAGA QARSHI SAMARALI INGIBITORLAR OLISH USULLARINI ISHLAB CHIQISH - Seybullaev Eynar Yesenbaevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu tadqiqot nordon neft fraksiyalaridan ajratib olingan tabiiy oltingugurt saqlovchi birikmalar asosida yuqori samaradorlikka ega boʻlgan korroziya ingibitorlarini olish usullarini ishlab chiqishga bagʻishlangan. Nordon fraksiyalar tarkibidagi tioefirlar va sulfidlar sinfi modifikatsiyalanib, ularning metall sirtlaridagi adsorbsion hamda himoya xususiyatlari baholandi. Elektrokimyoviy polyarizatsiya va potensiodinamik usullar yordamida olingan ingibitorning poʻlat konstruksiyalarni vodorod sulfidli va tuzli destruktiv muhitlarda yemirilishdan himoya qilish mexanizmlari tahlil qilindi.