O‘ZBEK MUMTOZ ADABIYOTIDA QOZI OBRAZINING TARIXI VA IJTIMOIY-SIYOSIY AHAMIYATI. - HIMMATOVA IRODA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur tadqiqotda o‘zbek mumtoz adabiyotida qozi obrazining badiiy talqini va ijtimoiy-estetik mohiyatini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda qozi obrazi nafaqat tarixiy-huquqiy lavozim egasi, balki badiiy tafakkur mahsuli sifatida talqin etilib, uning ikki qirrali xarakteri – adolat timsoli va ijtimoiy tanqid obyekti sifatidagi jihatlari ochib beriladi. Mazkur tadqiqot natijalari o‘zbek adabiyoti tarixi, adabiyotshunoslik nazariyasi hamda badiiy tahlil yo‘nalishlarida ilmiy va amaliy ahamiyat kasb etadi.