NAVOIY LIRIKASIDA QOZI OBRAZINING INDIVIDUAL XUSUSIYATLARI - HIMMATOVA IRODA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqotda o‘zbek mumtoz adabiyotida qozi obrazining badiiy talqini va ijtimoiy-estetik mohiyatini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda qozi obrazining shakllanishi, rivojlanish bosqichlari hamda uning adabiy matnlardagi funksional xususiyatlari Alisher Navoiy ijodi misolida tahlil qilinadi. Alisher Navoiy asarlarida qozi obrazi adolat, haqiqat va komil jamiyat g‘oyalari bilan uzviy bog‘liq holda ideal tip darajasida ifodalanganligi aniqlanadi. Mazkur tadqiqot natijalari o‘zbek adabiyoti tarixi, adabiyotshunoslik nazariyasi hamda badiiy tahlil yo‘nalishlarida ilmiy va amaliy ahamiyat kasb etadi.