KASBIY TA’LIM MUASSASALARIDA ONA TILI FANINI O‘QITISHDA FUNKSIONAL SAVODXONLIKNI RIVOJLANTIRISH MASALALARI - Xazratqulova Hilolaxon (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada kasbiy ta’lim muassasalarida ona tili fanini o‘qitish jarayonida talabalar funksional savodxonligini rivojlantirishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilingan. Zamonaviy ta’lim tizimida funksional savodxonlik shaxsning tilga oid bilimlarini kundalik hayot, ijtimoiy faoliyat va kasbiy muhitda samarali qo‘llay olish qobiliyatini ifodalaydi. Tadqiqot davomida ona tili fanining kommunikativ kompetensiyalarni shakllantirishdagi o‘rni, amaliy yo‘naltirilgan topshiriqlarning ahamiyati hamda innovatsion pedagogik texnologiyalardan foydalanish imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, kasbiy ta’lim muassasalari talabalarida matn bilan ishlash, mustaqil fikrlash, muloqot madaniyati va yozma nutq ko‘nikmalarini rivojlantirish bo‘yicha metodik tavsiyalar ishlab chiqilgan.