TARIXIY-PEDAGOGIK MEROS VA ZAMONAVIY INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR INTEGRATSIYASI ASOSIDA OʻQUVCHILARDA ILMGA INTILISH MOTIVATSIYASINI TARBIYALASH - Vaxobova Zilola Mirxalilovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada xalqimizning boy maʼnaviy-tarixiy poydevori, xususan, XX asr boshlaridagi jadid maʼrifatparvarlik harakatining yirik namoyandasi Abdulla Avloniyning pedagogik qarashlari va oʻgitlarini zamonaviy taʼlim innovatsiyalari bilan sintezlash masalalari tadqiq etilgan. Umumiy oʻrta taʼlim maktablarining 5–7-sinf oʻquvchilarida (kichik oʻsmirlarda) ilm-fanni egallashga boʻlgan ichki qiziqish, ijobiy motivatsiya va bilish faolligini yuksaltirishning pedagogik mexanizmlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Maqolada anʼanaviy qadriyatlar va raqamli didaktika imkoniyatlarini uygʻunlashtirish orqali yosh avlodning intellektual salohiyatini shakllantirish, ilmga intilishni shaxsiy hayotiy ehtiyojga aylantirishning samarali metodik tizimi va konseptual yondashuvlari boy dalillar hamda ilmiy manbalar asosida keng yoritib berilgan.