OʻSMIR YOSHDAGI OʻQUVCHILARDA OʻQUV MAQSADLARINI MUSTAQIL BELGILASH VA REJALASHTIRISH KOʻNIKMALARINI SHAKLLANTIRISH - Vaxobova Zilola Mirxalilovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada umumiy oʻrta taʼlim maktablarining oʻsmir yoshdagi oʻquvchilarida oʻz oʻquv faoliyatini ongli ravishda tashkil etish, taʼlimiy maqsadlarni mustaqil belgilash (maqsadlar tarmogʻini tuzish) hamda vaqtni rejalashtirish koʻnikmalarini rivojlantirishning pedagogik-psixologik muammolari chuqur tadqiq etilgan. Oʻquvchini taʼlim jarayonining passiv qabul qiluvchisidan oʻz taʼlim traektoriyasining faol muallifiga (subyektiga) aylantirish tamoyillari tahlil qilingan. Maqolada oʻsmirlar ruhiyatidagi mustaqillikka intilish ehtiyojini toʻgʻri oʻquv maqsadlariga yoʻnaltirish, uzoq va qisqa muddatli maqsadlar oʻrtasidagi mantiqiy bogʻliqlikni (maqsad daraxtini) yaratish hamda shaxsiy oʻz-oʻzini nazorat qilish (self-management) texnologiyalarini maktab amaliyotiga joriy etishning konseptual yondashuvlari batafsil yoritib berilgan.