KICHIK OʻSMIRLARDA “AXBOROT CHARCHOGʻI” SINDROMINI BARTARAF ETISH VA DARSDA DIQQAT BARQARORLIGINI TAʼMINLASH METODIKASI - Vaxobova Zilola Mirxalilovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy shiddatli axborotlashuv va raqamli infodemiya sharoitida umumiy oʻrta taʼlim maktablarining 5–7-sinf oʻquvchilarida koʻp kuzatilayotgan “axborot charchogʻi” (kognitiv yuklama) sindromi va uning salbiy oqibatlari tadqiq etilgan. Kichik oʻsmirlik davridagi bolalarning asab tizimi, ishchanlik qobiliyati hamda dars jarayonida diqqat barqarorligini taʼminlashning pedagogik- psixologik qonuniyatlari tahlil qilingan. Maqolada oʻquv yuklamasini optimallashtirish, kognitiv yengillik muhitini yaratish, darsda vizual va intellektual tanaffuslarni qoʻllash hamda oʻquvchilarning asab-ruhiy salomatligini muhofaza qilgan holda dars samaradorligini oshirishning zamonaviy metodik tizimi ilmiy manbalar doirasida keng yoritib berilgan.