OʻQUVCHILARDA FUNKSIONAL SAVODXONLIKNI (PISA TALABLARI ASOSIDA) RIVOJLANTIRISHDA AMALIY-YOʻNALTIRILGAN TOPSHIRIQLARNING OʻRNI - Vaxobova Zilola Mirxalilovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada umumiy oʻrta taʼlim tizimida taʼlim sifatini baholashning xalqaro mezonlari, xususan, PISA (Programme for International Student Assessment) tadqiqotlari talablari asosida oʻquvchilarning funksional savodxonligini rivojlantirish muammolari tahlil qilingan. Kichik oʻsmir yoshidagi (5–7-sinf) oʻquvchilarning maktabda olgan nazariy bilimlarini real hayotiy vaziyatlarda, kundalik muammolarni hal etishda muvaffaqiyatli qoʻllay olish koʻnikmalarini shakllantirish mexanizmlari tadqiq etilgan. Maqolada amaliy-yoʻnaltirilgan (kontekstli) topshiriqlarning turlari, ularni dars jarayoniga tizimli integratsiya qilish metodikasi va bolalarning matematik, oʻqish va tabiiy-ilmiy savodxonligini yuksaltirishdagi didaktik ahamiyati ilmiy-pedagogik manbalar asosida atroflicha yoritib berilgan.