NAVOIY VILOYATI SHAROITIDA O‘RIKNING VANDERKORD NAVIDA TOMCHILATIB SUG‘ORISH ME’YORLARINING O‘SISH VA HOSILDORLIKKA TA’SIRI - Rajabov Doniyor Boboyorovich; Shamsiddinov Quvonchbek Azamatovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Maqolada Navoiy viloyatining qurg‘oqchil iqlim sharoitida o‘rikning Vanderkord navini tomchilatib sug‘orish texnologiyasi asosida yetishtirishning samaradorligi o‘rganilgan. Tadqiqot davomida turli sug‘orish me’yorlarining daraxtlarning vegetativ o‘sishi, generativ rivojlanishi va hosildorligiga ta’siri tahlil qilingan. Natijalarga ko‘ra, optimal sug‘orish me’yorlarini qo‘llash daraxtlarning o‘sish ko‘rsatkichlarini yaxshilab, hosildorlikni oshirish hamda suv resurslaridan samarali foydalanish imkonini yaratishi aniqlangan.