NEFT MAHSULOTLARINI TOZALASHDA KAOLIN ASOSIDAGI KATALIZATORLARNING QO‘LLANILISHI - Hotamov Xayrullo Shukrullo o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada kaolin asosidagi katalizatorlarning neft mahsulotlarini tozalash jarayonlarida qo‘llanilishi, ularning fizik-kimyoviy xossalari va samaradorligi tahlil qilingan. Kaolin tabiiy alumosilikat mineral sifatida yuqori mexanik mustahkamlik, rivojlangan g‘ovak tuzilish va termik barqarorlikka ega bo‘lib, katalizator tashuvchi sifatida keng qo‘llaniladi. Kaolin asosida tayyorlangan katalizatorlar gidrotozalash, gidrooltingugurtsizlantirish va gidrodenitrogenlash jarayonlarida yuqori samaradorlik ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari kaolin asosidagi katalizatorlarning neft-kimyo sanoatida istiqbolli material ekanligini ko‘rsatadi.