RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA ELEKTRON SHARTNOMALARNING FUQAROLIK-HUQUQIY TARTIBGA SOLINISHI: MUAMMOLAR VA TAKOMILLASHTIRISH ISTIQBOLLARI - Kurbanov Sherali Ashiraliyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Raqamli iqtisodiyotning tezkor rivojlanishi fuqarolik muomalasida elektron shartnomalarning ulushini keskin oshirdi. O‘zbekiston Respublikasida bu munosabatlar fuqarolik qonunchiligi, “Elektron tijorat to‘g‘risida”, “Elektron hujjat aylanishi to‘g‘risida”, “Elektron raqamli imzo to‘g‘risida” hamda “Shaxsga doir ma’lumotlar to‘g‘risida”gi qonunlar orqali tartibga solinadi. Fuqarolik kodeksida shartnoma erkinligi mustahkamlangan bo‘lib, shartnoma oferta va aksept orqali tuzilishi belgilangan; elektron tijorat to‘g‘risidagi qonun esa elektron hujjatlar va xabarlar orqali kelishilgan shartnomani elektron hujjat shaklida rasmiylashtirishni nazarda tutadi. Mazkur maqolada elektron shartnomalarning huquqiy tabiati, elektron hujjat va elektron raqamli imzoning ahamiyati, amaliy muammolar, shuningdek takomillashtirish yo‘nalishlari tahlil qilinadi.