ZARAR YETKAZISHDAN KELIB CHIQADIGAN MAJBURIYATLARNING FUQAROLIK HUQUQIDAGI AHAMIYATI: NAZARIY VA DOKTRINAL TAHLIL - Qayumova Dildora Shokirovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zarar yetkazishdan kelib chiqadigan majburiyatlarning (delikt majburiyatlarining) fuqarolik huquqidagi o‘rni va ahamiyati nazariy-huquqiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda zamonaviy fuqarolik huquqi doktrinalari, xususan, olimlarning konsepsiyalari o‘rganilib, delikt majburiyatlarining kompensatsion, oldini oluvchi (preventiv) va tiklovchi funksiyalari yoritiladi. Shuningdek, zarar yetkazishdan kelib chiqadigan majburiyatlarning shartnomaviy majburiyatlardan farqli jihatlari hamda fuqarolik muomalasida buzilgan huquqlarni tiklashdagi roli tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari delikt majburiyatlari nafaqat jabrlanuvchining mulkiy va nomulkiy manfaatlarini himoya qilish, balki fuqarolik muomalasining barqarorligini ta’minlash vositasi ekanligini ko‘rsatadi.