HILFER OPERATORLI KASRLI DIFFUZIYA TENGLAMASI UCHUN TESKARI MASALALAR - Rashidov Ravshanbek Rustamovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Uhbu maqolada vaqt bo’yicha Hilfer operatorli kasrli diffuziya tenglamasi uchun teskari masalalar ko’rib chiqiladi. To’g’ri masala bu tenglama uchun Koshi tipidagi boshlang’ich shartlar va Drixle chegaraviy shartlar bilan berilgan boshlang’ich-chegaraviy masaladir. Keyin, to’g’ri masalaning yechimiga qo’shimcha shartlar qo’yish orqali tenglamadagi noma’lum koeffitsiyentlarni aniqlashning teskari masalasini o’rganamiz. Vaqtga bog’liq koeffitsiyentni aniqlashning teskari masalasi Volterra tipidagi ekvivalent integral tenglamaga keltiriladi. Yechimning mavjudligi va yagonaligini isbotlash uchun qisqaruvchi akslantirishlar prinsipiga tayaniladi. Teskari masalaning yechimining lokal mavjudligi va global yagonaligi isbotlangan. Keyin fazoviy o’zgaruvchiga bog’liq koeffitsiyentni aniqlash bo’yicha teskari masalan yagona yechimining mavjudligi isbotlangan.