MAXSUS FUNKSIYALARNING KAST TARTIBLI HOSILALARDA TATBIQLARI VA ULARNING ASIMPTOTIK XOSSALARI - Mamatova Nilufar Husenovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
KIRISH Zamonaviy matematik modellashtirishda chiziqli bo‘lmagan, irsiy xususiyatga va "xotira effekti"ga ega bo‘lgan jarayonlarni tavsiflashda kasr tartibli differensial tenglamalar o‘rni beqiyosdir. Klassik butun tartibli hosilalardan farqli o‘laroq, kasr tartibli anomal diffuziya, dissipativ mexanika va makroiqtisodiy dinamika kabi jarayonlarni ifodalovchi tenglamalar yechimlari elementar funksiyalar (eksponenta, sinus, kosinus) orqali emas, balki maxsus funksiyalar sinfi orqali aniq ifodalanadi.